Diabetul la caini este o afectiune complexa cauzata fie de lipsa hormonului insulina, fie de raspunsul inadecvat al organismului la acest hormon. Vezi mai jos tot ce trebuie sa stii despe simptomele, cauzele si tratamentul diabetului la caini!
Dupa ce un caine mananca, sistemul digestiv metabolizeaza hrana in diverse componente, inclusiv glucoza, un nutrient care este transportat la celule de catre insulina, un hormon produs de pancreas. Atunci cand organismul unui caine nu produce insulina sau nu o poate utiliza in mod normal, nivelul zaharului din sange creste.
Rezultatul este hiperglicemia, care netratata cauzeaza o serie de complicatii pentru sanatatea cainelui.
Este insa foarte important sa se inteleaga ca diabetul este considerat o boala tratabila, iar cainii care sufera de aceasta afectiune pot duce o viata fericita.
Diabetul la caini este de doua tipuri: de tip I, care se manifesta prin lipsa productiei de insulina, si de tip II, care se manifesta prin productia redusa de insulina si raspunsul inadecvat al organismului cainelui la acest hormon.
Cea mai comuna forma de diabet la caini este cea de tip I, adica diabetul dependent de insulina, care apare atunci cand pancreasul este incapabil sa produca sau sa secrete suficienta insulina. Cainii care sufera de aceasta forma de diabet au nevoie de terapie pentru a supravietui.
Printre simptomele diabetului la caini se numara:
Afectiunile autoimunitare, obezitatea, pancreatita cronica, anumite medicamente sau depozitele de proteine de la nivelul pancreasului joaca un rol important in dezvoltarea diabetului la caini.
De asemenea, diabetul este si o boala mostenita, astfel ca animalele care au avut rude bolnave sunt mult mai predispuse la aceasta afectiune.
Cainii obezi sunt mult mai predispusi la diabet, in special in jurul varstei de 6-9 ani. De asemenea, anumite rase de caini prezinta un risc crescut de diabet. Printre aceste rase se numara terierii australieni, schnauzerii mici, dachshunds, poodle sau samoyed. Diabetul juvenil este mai des intalnit la cainii din rasa Golden Retriever.
Tratamentul pentru diabet se bazeaza in special pe cat de severa este forma de care sufera cainele. Fiecare caine raspunde diferit la tratament, iar alte boli pe care animalul le are pot complica terapia. Astfel, unii caini pot fi foarte bolnavi atunci cand sunt diagnosticati, ceea ce necesita terapie intensiva timp de cateva zile, pentru a regla nivelul de zahar din sange.
Cainii care au o conditie mai stabila atunci cand sunt diagnosticati raspund in general mai bine la medicamentele orale sau la dietele bogate in fibre, care ajuta la echilibrarea nivelului de glucozaa din sange.
Pentru majoritatea cainilor care sufera de diabet, injectiile cu insulina sunt necesare pentru a controla zaharul din sange. Dupa ce medicul veterinar stabileste doza necesara de insulina, aceste injectii pot fi facute acasa, de proprietarul cainelui.
Castrarea cainelui este recomandata, deoarece in special hormonii feminini au un impact major asupra nivelului de zahar din sange.
Asa cum si medicul veterinar iti va explica, este foarte important sa faci cainelui injectiile cu insulina la aceeasi ora din zi, sa ii oferi hrana echilibrata si medicamentele recomandate. In acest fel, nutrientii pe care ii primeste in timpul hranei ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.
Este indicat sa faci un orar fix, pe care sa il urmezi cu strictete, cu injectiile, orele de masa si de administrare a medicamentelor cainelui. Este de asemenea recomandat sa eviti sa oferi cainelui tau gustari care sunt bogate in glucoza.
In plus, zilnic trebuie sa verifici nivelul glucozei din sange si sa plimbi cainele in aer liber.
Alimentatia echilibrata si miscarea regulata sunt principalele metode prin care poti reduce riscul de diabet la cainele tau. Ai grija ce hrana oferi cainelui, pentru a nu suferi de obezitate, care reprezinta principala cauza a declansarii diabetului.
Categorie: Lumea animalelor
0 comentarii
Nici un comentariu