1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Pot fi animalele deprimate?

data: 24.10.2012   |   vizualizari: 7065 vizualizari

Maimuta tristaPrin studiul depresiei la animale vor avea de castigat si oamenii, spun oamenii de stiinta care cred ca mamiferele au acelasi sistem emotional ca noi. Insa nu toti cercetatorii sunt de acord cu aceasta premisa.

In numarul din octombrie al revistei Science, Oliver Berton, profesor asistent si colegii sai de la Universitatea Pennsylvania au revazut cateva studii recente aplicate pe rozatoare, primate si pesti care si-au pierdut interesul pentru mediul inconjurator si celelalte animale din specia lor.

Pot fi animalele deprimate?

Depresia este diagnosticata la oameni in functie de o lista de simptome destul de subiective. Simptomele de baza includ sentimentul de vinovatie, ganduri de moarte, pierderea placerii. Pentru ca animalele nu pot comunica, chiar daca au asemenea trairi, in mod strict raspunsul va fi: nu putem sti daca ele pot fi deprimate.

Ce semne pot indica daca un animal este deprimat?

Sunt cateva aspecte ale bolii care pot fi masurate la animale. Un simptom important al depresiei este anhedonia (incapacitatea de a mai simti placere), scaderea sau pierderea interesului pentru activitatile placute. S-a masurat interesul pentru hrana preferata de animal sau chiar motivatia pentru activitatile sexuale. De asemenea, au fost masurate interactiunea cu ceilalti membrii ai  grupului, schimbari in programul de somn si activitatile din timpul zilei. O alta strategie de masurare a depresiei la animale a fost timpul de renuntare la o activitate stresanta.

Ce animale par sa exprime semnele depresiei?

In mod evident, cele mai evidente semne de depresie par sa vina de la primatele non-umane. Bazandu-se pe observatii comportamentale, observatorii au putut spune ca maimutele aratau deprimate. Pentru ca maimutele au un comportament emotional asemanator oamenilor, doar observand expresia fetei sau modul in care privirea lor este indreptata, ne putem face o parere despre modul in care animalul experimenteaza tristetea.

Maimuta trista stand

Chiar pot fi studiate animalele in laborator?

O problema este ca multe studii de laborator sunt realizate pe animale captive care traiesc intr-un mediu improvizat fata de cel natural. Acest lucru poate duce la schimbari fata de comportamentul natural. In prezent, nu exista suficiente date pentru a compara comportamentul depresiv al animalelor din salbaticie cu cel al animalelor din laborator.

In salbaticie, cum rezolva animalele depresia?

Nu stim. Sunt prea putine studii care au cercetat acest aspect. Este posibil ca problemele de comportament ale animalelor in salbaticie sa scada sansa de supravietuire. Posibil sa existe un moment in care nu se mai pot descurca si se vor lasa mult mai usor prada altor animale.

Pot fi animalele de companie deprimate?

Medicii veterinari administreaza frecvent antidepresive cainilor pentru a trata tulburarile de comportament. De exemplu, daca un stapan isi lasa cainele singur acasa pentru o perioada de timp, iar acesta experimenteaza anxietatea de separare, acesta va dezvolta comportamente anormale ca scarpinarea pana la sangerare sau mancatul usii. Acesta se crede ca  reprezinta varianta canina a tulburarilor psihiatrice. De asemenea, tratamentele umane par sa functioneze la caini, insa studiile  la scala larga lipsesc.

Caine trist

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra